Leczenie po wypadku

Nie każda stłuczka na drodze czy wypadek w pracy wymagają wezwania karetki. Pamiętaj jednak, że szok i gwałtowny wyrzut adrenaliny do krwi mogą znacznie zmienić Twój próg odczuwania bólu. Niejednokrotnie zdarza się, że ofiary wypadków, mimo ciężkich obrażeń, nie do końca zdają sobie sprawę ze swojego stanu.

Z tego powodu wyraźne dolegliwości bólowe odczuwamy najczęściej po kilkudziesięciu minutach, czasem nawet po kilku godzinach od zdarzenia. Nie wahaj się wówczas i poproś o pomoc medyczną.

Pamiętaj, że w stanach nagłych świadczenia zdrowotne zostaną Ci udzielone bez skierowania. Nie musisz wówczas także posiadać przy sobie dokumentów poświadczających Twoje prawo do leczenia w ramach ubezpieczenia zdrowotnego. Wymagane dokumenty możesz przedstawić do 7 dni od momentu zakończenia leczenia szpitalnego.

Jeśli Twój przypadek jest stabilny, ale wymaga leczenia w szpitalu, skierowanie wystawi Ci lekarz POZ lub lekarz specjalista, w tym także ten, u którego byłeś na wizycie prywatnej. Tutaj musisz już pamiętać o potwierdzeniu swojego prawa do korzystania ze świadczeń finansowanych z Narodowego Funduszu Zdrowia w momencie przyjęcia na oddział szpitalny.

Czas oczekiwania na przyjęcie do szpitala, kiedy jesteś tzw. przypadkiem stabilnym, może być znacznie wydłużony. Tymczasem im szybciej podejmiesz leczenie, tym większe masz szanse na uzyskanie satysfakcjonujących Cię efektów. Dlatego jeśli masz możliwość skorzystania z prywatnych usług medycznych, nie namyślaj się długo. Koszty leczenia poniesie ubezpieczyciel sprawcy wypadku komunikacyjnego lub ubezpieczyciel pracodawcy (jeśli jest on ubezpieczony).

leczenie po wypadku komunikacyjnym

W przypadku gdy Twój stan zdrowia wymaga leczenia w innej placówce medycznej, a ze względu na dysfunkcję narządu ruchu nie możesz korzystać z transportu publicznego, przysługuje Ci bezpłatny transport sanitarny. Pamiętaj jednak, że transport sanitarny to nie to samo, co karetka pogotowia! Nie wzywaj jej, jeśli Twój stan zdrowia jest stabilny.

Gdy w wyniku wypadku poniosłeś trwały uszczerbek na zdrowiu i potrzebujesz, np. wózka inwalidzkiego, protez czy innych produktów medycznych, możesz skorzystać z dofinansowania z Narodowego Funduszu Zdrowia. Jego wysokość jednak najczęściej nie pokrywa realnych potrzeb osób poszkodowanych. Stąd istnieje możliwość uzyskania odszkodowania od ubezpieczyciela sprawcy za poniesione wydatki na środki pomocnicze i ortopedyczne.

Więcej o dochodzeniu roszczeń od ubezpieczyciela sprawcy wypadku możesz przeczytać na stronie Pomoc prawna.

Możesz także skontaktować się z nami – powiemy, jakie prawa Ci przysługują i pomożemy zorganizować optymalny dla Ciebie plan leczenia.

Formularz kontaktowy

Zanim wypełnisz formularz, prosimy – zapoznaj się z klauzulą informacyjną dotyczącą ochrony Twoich danych osobowych.