Pomoc psychologiczna po wypadku

Wypadkom losowym, w których odnosimy urazy fizyczne, najczęściej towarzyszy silny stres. Może on stać się powodem różnego rodzaju urazów psychologicznych. A czasem bywa tak, że zranienie psychiki jest jedynym urazem, jaki odnieśliśmy w wyniku wypadku. Osoby poszkodowane w wypadkach skupiają się głównie na wyleczeniu urazów fizycznych. Tymczasem pomoc psychoterapeuty po wypadku jest równie ważna, jak pomoc rehabilitanta.

pomoc_psychologiczna_po_wypadku

Każdy wypadek w mniejszym lub większym stopniu jest wydarzeniem traumatycznym i wpływa na naszą psychikę. Noradrenalina i inne hormony stresu, które uwalniają się do krwi w momencie traumy, wyostrzają zmysły i pamięć. Niestety, przyczyniają się do tego, że doskonale zapamiętujemy różne szczegóły wypadku, które następnie wracają do nas w uporczywych, męczących wspomnieniach.

Tuż po wypadku (maksymalnie kilka dni) szok, lęki, rozpacz, gniew składają się na Zespół Stresu Ostrego (ASD). Jeśli trudności emocjonalne utrzymują się powyżej 30 dni, diagnozowany jest Zespół Stresu Pourazowego (PTSD). Objawy charakterystyczne dla PTSD to: napięcie lękowe, uczucie wyczerpania lub odrętwienia psychicznego, poczucie bezradności, doświadczanie nawracających wspomnień traumatycznego wydarzenia lub koszmarów sennych o tej tematyce. Objawem, który może całkowicie zaburzyć dotychczasowe funkcjonowanie, jest także unikanie sytuacji, które w jakikolwiek sposób kojarzą się z przeżytą traumą, np. rezygnacja z prowadzenia samochodu czy omijanie miejsca, w którym zdarzył się wypadek. Osoba cierpiąca na PTSD może także skarżyć się na zaburzenia snu, trudności w koncentracji, drażliwość, wybuchy gniewu i złości.

Szczególnym rodzajem traumy jest śmierć osoby bliskiej w wypadku. Przeżywanie żałoby w sytuacji niespodziewanej może wyzwalać ogromne pokłady emocji, z którymi osieroceni bliscy nie będą potrafili sobie poradzić.

Wiele zależy od rodzaju wypadku, ale także od ogólnej kondycji fizycznej poszkodowanego (np. osoby przemęczone pracą są bardziej podatne na powypadkowe urazy psychologiczne) czy jego wieku (traumy są silniejsze u dzieci i osób starszych). Silny stres, nadmiar emocji bądź przeciwnie – apatia czy depresja, są naturalnymi reakcjami ludzkiego organizmu. Nie należy wstydzić się tego, że korzysta się z psychoterapii. To ważna część całości, jaką jest leczenie i rehabilitacja osób poszkodowanych w wypadkach.

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej o oferowanej przez nas pomocy psychologicznej, skontaktuj się z nami.

Formularz kontaktowy

Zanim wypełnisz formularz, prosimy – zapoznaj się z klauzulą informacyjną dotyczącą ochrony danych osobowych.