Fundacja Rehabilis

16 lutego 2024 Konferencja dotycząca pomocy psychologicznej dla dzieci i młodzieży oraz rehabilitacji osób starszych

Fundacja Rehabilis brała udział w konferencji organizowanej przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej, która odbyła się w Centrum Rehabilis wraz z udziałem Marszałkini Senatu – Panią Małgorzatą Kidawą-Błońską.

Na spotkaniu zostało poruszone wiele tematów dotyczących problemów psychicznych dzieci i młodzieży. Przedstawiono stan faktyczny polskiej psychiatrii i psychologii, zaznaczono jak ważna jest pomoc dzieciom bez względu na to czy wychowują się w pełnej rodzinie bądź też w domach dziecka. W każdym miejscu powinna być łatwo dostępna pomoc psychologiczna – taki jest nasz cel. Bardzo ważne jest, żeby każdy młody człowiek miał szansę na to, aby nauczyć się swoich własnych emocji oraz dostać narzędzia by móc sobie z nimi radzić – to właśnie zostało bardzo jasno powiedziane.